Ny som scout

Till att börja med vill vi i Töreboda Scoutkår önska dig varmt välkommen till vår kår!

Denna text vänder sig främst till föräldrar/målsman för det barn som just börjat i scouterna men även de som själva är scouter/ledare kan ta till sig denna text. Många av delarna utgår från att man börjar som Spårarscout. Tanken är att denna text ska svara på de flesta frågor som uppstår och förklara lite mer vad scouting i Töreboda Scoutkår är.

Att vara scout innebär massa saker, man får nya vänner som man tillsammans i patruller kommer utforska naturen/världen med och gör allt till ett enda äventyr.

INTRODUKTION

I vår kår bedriver vi ledarledd scouting från det att man går i årskurs 1 tills man fyller 25. Som scout är det absolut vanligast att börja i årskurs 1 eller 2 (7-8 år). Självklart är man välkommen oavsett ålder!

Scouterna följer skolans år, så första mötet brukar ske på höstterminen. Så ett scoutår är när man gått en termin på hösten och en på våren.

Under åren med ledarledd scouting är du indelad i olika grenar med respektive avdelningar.

Dessa är följande, vilka årskurser som tillhör respektive gren står inom parentesen:

 • Spårare (åk 1-3)
 • Upptäckare (åk 4-6)
 • Äventyrare (åk 7-9)
 • Utmanare (Gymnasiet)
 • Rover (från utmanare fram tills man fyller 25)

Är du mer nyfiken på om hur scouting fungerar/är uppbyggd så kan du läsa mer om det här.

Varje avdelning gör sitt eget terminsprogram med vissa kårgemensamma aktiviteter.

Om man vill hitta den avdelningen scouten går i så finns alla avdelningar listade under menyvalet ”Avdelningar”.

SCOUTÅRET

Under ett år som scout så får man lära sig många nya saker. Man har möten, hajker och massa andra aktiviteter tillsammans. Här kommer en liten förklaring till de vanligaste aktiviteterna man gör under ett år som scout, från höst till höst.

Möten– Varje avdelning har möten varje vecka med undantag för lov.

Övernattningar/Hajker– Allt från en enkel övernattning i vår scoutlokal till en hajk där vi sover ute i ett vindskydd/tält i någon skog.

Läger– Scoutårets höjdpunkt, ett läger där vi sover borta flera dagar och får träna på allt vi gjort på mötena och övernattningarna/hajkerna.

Mer om övernattingar/hajker och läger kommer nedan.

Det kan finns några heldagsaktivitet inplanerade då vi går ut i skogen och hittar på något ute i naturen eller tävlar tillsammans i hela kåren.

När sommaren börjar gå över till höst så börjar nästa scoutår, antingen i samma avdelning för år två eller så byter man gren och ställs inför nya utmaningar.

ÖVERNATTNINGAR/HAJKER/LÄGER

Hur man sover och hur länge man sover borta ökar när man byter gren. Från att ha en övernattning/hajk varje till termin till att ha flera hajker per termin. Oavsett hur länge man sover borta så är varje gång ett nytt äventyr!

Äventyret kan första gången bestå av att ens våga sova borta hemifrån till att sova under en gran.

Övernattning– Vi sover över på ett känt ställe, oftast scoutlokalen en natt för att vänja sig, ofta efter lunch till efter lunch

Hajk– Vi är ute och vandrar/förflyttar oss.

Läger– Flera dagar på samma ställe, oftast under våren och sommaren.

SCOUTERNA ♥ NATUREN

Scouterna strävar alltid efter att vara ute i naturen så mycket som möjligt oavsett väder och årstid. Det kräver egentligen inte så mycket extra i de lägre åldrarna, ju äldre scouten blir desto viktigare blir det att tänka på vad scouten har för utrustning, vilket nästa kapitel kommer handla om.

UTRUSTNING

Här kommer en kort genomgång om vad för utrustning en scout bör ha. Längst ner i detta stycke så finns det en länk till ett längre dokument som tar upp mer om utrustning.

En bra grunduppsättning kläder för att klara alla typer av möten är:

 • Byxor
 • Varm tröja
 • Regnkläder
 • Mössa/Vantar
 • Stövlar/rejäla skor

Det som är viktigt att tänka på är att kläderna borde klara en del påfrestningar i form av krypande/klättrande i naturen.

För att vara med på hajk så behövs även följande:

 • Sovsäck
 • Liggunderlag
 • Ryggsäck
 • Ficklampa

Efter detta så är scouten utrustad med den grundutrusning som behövs.

Läs gärna mer här för att få reda på mer om vad som är lämpligt att köpa, Utrustningsguide.

 

Har ni flera frågor så är det bara att kontakta någon ledaren på avdelningen som ert barn tillhör. Oftast håller avdelningarna ett föräldramöte en bit in på terminen där mycket matnyttig information tas upp. Ni kan alltid höra av er till scouting@torebodascoutkar.com med frågor och synpunkter på texten.